Sietse Bakker presenterade

bland annat folk från NDR och EBU (Jan Ola Sand)

De ber om ursäkt till de tittare som blev utsatta av det dåliga ljudet. Även kommentatorerna fick en ursäkt från NDR.

I måndags testade de allt, och då funkade allt.

20:40 upptäcktes problemet att det var något fel vid kommentatorsbåsen, så de stängde av allt och sände dit tekniker på en gång.

Thomas Riedel (från Riedel communications) bad även han om ursäkt. Vårt ansvar är att hålla i kommunikationen från kommentatormicken till att ljudet kommer ut.

Teknologin som vi använder har faljerat, och vi skulle haft en backup.

Det var två multichannel connections, den ena fungerade, medan den andra fungerade inte.

Tio parter blev berörda av detta problem.

Förändringen blir att det kommer finnas mer personal på plats.

Ikväll kommer de ha ett stresstest för alla länder innan andra klädrepet.

Nu ska de ha två backupsystem, inte bara ett.

Jan Ola Sand från EBU var inte nöjd med detta som skedde igår. De är säkra på att NDR och Riedel kan fixa det. Och förhoppningsvis kan stresstestet lösa eventuella problem.

En fråga kom upp om röstningen kunde ha påverkats när kommentatorerna inte hördes.

Men svaret blev att “live är live” man kan själv bestämma och lyssna utifrån själva showen, kommentatorerna ska ju bara leda en genom programet. Förhoppningsvis kan tittarna se showen och njuta av postcarden och dyl.

En fråga om vilka länder som berördes av detta kom upp:

Listan är inte komplett, men de har fått information om att några har haft mycket problem, andra har haft få problem, medan andra har fått problem lite då och då.

En icke-teknikerkunnig journalist ville höra en enkel förklaring på allt:

Backupen är en telefon som man kan lyfta när som helst när kommentatorsändningen inte fungerar. Nu ska de ha ett till system.

Hur lång tid skedde problemet?

Det kom i vågor, eller höll på flera minuter, eller så var det korta fel. Kommentatorerna vet själv inte att det är problem, deras tvstation ska höra av sig om det är problem och ska då använda sig av backupen. I Tyskland skedde problemet under 20 minuter.

Juryrösterna levererades som vanligt som användes i måndags. allt har kontrollerats och allting stämmer mot telefonröster och juryröster. Så inga problem Det fanns inga indikationer på att röstningen påverkades av

Helena Brodén från SVT frågade om problemen i Sverige. Stereoljudet hade problem, men från Tyskland fanns inga probem ut till Sverige. Kommentatorerna var påverkade, men i stort sett var det inga problem med ljudet under sändning. Helena ville bara kolla om problemet var från Tyskland eller Sverige. Men tydligen är det problem med ljudet på den svenska sidan.

13,6 km med glasfiberkablar finns inne i arenan, så det finns många kopplingar som kan gå fel.